Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 6.4.2018 13.16

Huhtikuun Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla 12.4. kerrotaan, miksi näkö heikkenee

Avainsanat:

Silmäsairaudet yleistyvät iän myötä. Kaihi, silmänpohjan ikärappeuma ja diabeetikon silmäongelmat ovat tuttuja monille. Taittovirheitä esiintyy kaiken ikäisillä.

Riikka Törnblom ja Jemina Silvola

Kuvassa Tyksin silmäpoliklinikalla kaihileikkausta suorittamassa silmätautien erikoislääkäri Riikka Törnblom, joka kertoo kaihileikkauksista Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennolla 12.4. klo 18 Tyks T-sairaalan luentosalissa. Kuvassa leikkauksessa avustaa leikkaussalihoitaja Jemina Silvola. Kuva: Nadine Karell.

Silmänpohjan eli verkkokalvon ikärappeuma on tarkan näkemisen alueelle kohdistuva sairaus. Se on ikääntyneillä yleisin näköä vakavasti heikentävistä sairauksista länsimaissa. Yli 60-vuotiaista noin kymmenesosalla ja yli 80-vuotiaista noin kolmasosalla arvioidaan esiintyvän silmänpohjan ikärappeumaa.

Silmänpohjan ikärappeumaa on kahta tyyppiä, kuivaa ikärappeumaa ja kosteaa ikärappeumaa. Kuivaan ikärappeumaan ei ole hoitoa, mutta se alkaa ja etenee hyvin hitaasti vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Yli 80 prosentilla ikärappeumapotilaista on kuiva rappeuma.

Kostea ikärappeuma on aggressiivinen, nopeasti pysyvään näönmenetykseen johtava sairaus, jota onneksi voidaan tehokkaasti hoitaa, jos hoitoon hakeudutaan ripeästi.

– Jos huomaa päivien tai parin viikon aikana näkökyvyssään tapahtuvan muutoksen: näöntarkkuus huononee, keskeiselle näköalueelle tulee tummentumaa tai sumeutta, tai suorat viivat näyttävätkin mutkaiselta, on tärkeintä hakeutua nopeasti hoitoon. Jos kostean ikärappeuman hoito viivästyy tai hoitoa ei saada ollenkaan, näön ennuste on varsin kehno. Jos hoito sen sijaan aloitetaan ajoissa, asianmukaisella hoidolla näkö saadaan yleensä pidettyä kohtuullisena tai hyvänä vuosikausia, selvittää LT, silmätautien erikoislääkäri Vesa Aaltonen.

Silmätautien erikoislääkäri Mika Kotimäki käy luennossaan läpi silmän normaalia toimintaa ja taittovirheitä havainnollistavin esimerkkikuvin.

Normaalitaitteisuudesta puhutaan, kun silmän valoataittavat osat (sarveiskalvo ja mykiö) tarkentavat kuvan verkkokalvon tarkannäkemisen pisteeseen. Yleisimpiä taittovirheitä on kolmea tyyppiä. Liki- ja kaukotaitteisuudessa silmän pituus on väärä suhteessa silmän taittovoimaan. Kolmas yleinen taittovirhe on hajataitteisuus, joka on yleensä sarveiskalvoperäistä. Tässä valo taittuu eri voimakkuudella eri kohdissa sarveiskalvoa.

– Taittovirheitä voidaan korjata pääsääntöisesti neljällä eri mekanismilla. Yleisin on sanka- tai piilolasit. Kirurgisesti laseroimalla voidaan muuttaa sarveiskalvon muotoa niin, että taittovirhe korjaantuu. Lisäksi voidaan tehdä kaihi- tai linssileikkaus, jolloin silmän sisään asennetaan keinomykiö. Silmän taittovirheen korjaamiseksi, selvittää Kotimäki.

Tilaisuudessa alustavat myös erikoislääkäri Riikka Törnblom (Kaihileikkaus näköä parantamassa) ja erikoislääkäri Minna Kumpula (Diabeetikon silmänpohja – mitä ja miten hoidetaan).

Minna Kumpula, Riikka Törnblom, Vesa Aaltonen, Mika Kotimäki ja Eija Vesti

Yleisölle luennoivat erikoislääkärit Minna Kumpula, Riikka Törnblom, Vesa Aaltonen ja Mika Kotimäki. Puheenjohtajana toimi professori Eija Vesti.

Yleisöluennot ovat tärkeä tapa lisätä alueen väestön tietämystä terveyteen liittyvistä asioista.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Huhtikuun luentoa voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Porissa ja Vaasassa ja myöhemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin nettisivuilla, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään Turussa T-sairaalan Risto Lahesmaa - ja Johan Haartman -saleissa. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee mm. useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Vaasassa luentoja voi seurata Vaasan keskussairaalan Merihanhi-auditoriossa (Hietalahdenkatu 2-4).

Porissa luentoja voi seurata Satakunnan keskussairaalan N2-auditoriossa.

Yleisöluentoja voi katsoa noin viikko tilaisuuden jälkeen sairaanhoitopiirin verkosta.