Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.44

Arvostettu kansainvälinen tunnustus urologian ylilääkäri Peter Boströmille (julk. 27.03.2013)

Avainsanat:

Julkaistu 27.03.2013

Tyksin urologian ylilääkäri, dosentti Peter Boström vastaanotti arvostetun Crystal Matula -palkinnon EAU:n eli Euroopan urologiyhdistyksen kongressissa Milanossa maaliskuun puolivälissä. Crystal Matula -palkinto myönnetään vuosittain lupaavalle alle 40-vuotiaalle akateemiselle urologille. Palkinto jaettiin 16. kertaa ja Pohjoismaihin se tuli nyt toisen kerran.

 

Peter BoströmPeter Boström, Ray Laborie ja Per-Anders Abrahamsson
Peter BoströmLupaavalle nuorelle urologille suunnattu Crystal Matula -palkinto jaettiin 16. kerran EAU:n kokouksessa Milanossa 15.3.2013. Vasemmalla palkinnonsaaja, ylilääkäri Peter Boström Tyksistä sekä palkinnon tukija Ray Laborie (keskellä) ja Euroopan Urologiyhdistyksen puheenjohtaja Per-Anders Abrahamsson (oikealla).

Crystal Matula -palkinnon jakaa European Association of Urology ja sen arvo on 10 000 euroa.

Dosentti, ylilääkäri Peter Boström on erikoistunut urologisten syöpien, kuten eturauhasen, munuaisen, virtsarakon ja kivesten kokonaisvaltaiseen hoitoon, jossa kirurgia yhdistyy syövän hoitoon. Hänen erityisenä kiinnostuksen kohteenaan ovat virtsarakon syövän ja kiveksen syövän kirurginen hoito.

Boström kouluttautui uro-onkologiaan vuosina 2009–2011 Torontossa, Kanadassa (Princess Margaret Hospital, University Health Network). Toronton opiskelujakso on Society of Urological Oncologyn eli urologisen syövän seuran virallinen koulutusohjelma, jonka tavoitteena on kouluttaa akateemisia urologisten syöpien erikoisosaajia.

Peter Boström on opiskellut Turun yliopistossa, josta hän valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1999, lääketieteen tohtoriksi vuonna 2002 ja urologian erikoislääkäriksi vuonna 2007. Tyksin urologian ylilääkäriksi hänet nimitettiin marraskuussa 2012.

Peter Boström on Suomen kansallisen virtsarakon syövän tutkimusryhmän FinnBladderin puheenjohtaja. Hän toimii myös Valviran asiantuntijalääkärinä. Tieteelliseen työhön kuuluu toimiminen vertaisarvioijana oman alan kansainvälisissä julkaisuissa. Hän on myös Scandinavian Journal of Urologyn toimitusneuvoston jäsen.

- Urologian tutkimustoiminta on vilkasta Tyksissä ja parhaillaan meillä on meneillään muun muassa tutkimusprojekti virtsarakon syövän kuvantamisesta ja potilasvalinnan optimoinnista leikkausta edeltävän solunsalpaajahoidon avulla. Tyksissä on erityisen hyvä tutkia myös eturauhassyövän kuvantamista ja molekyylibiologisia ennustetekijöitä. Syövänhoito ei pääty leikkaukseen, joten meitä kiinnostaa myös kivessyövän sairastaneiden hoidon jälkeinen pitkäaikaisselviytyminen, toteaa Peter Boström.

Urologiset syövät Tyksissä

Tyksissä hoidetaan vuosittain

  • noin 400 uutta eturauhassyöpäpotilasta, joista yli 150 leikataan urologian yksikössä. Nykyisin leikkaukset tehdään robottiavusteisesti.
  • 15 uutta kivessyöpäpotilasta
  • 80 virtsarakkosyöpäpotilasta

Urologia hoitaa merkittävän osan kaikista em. syöpäsairauksista. Miesten syövistä 43 prosenttia on urologisia kasvaimia ja eturauhassyöpä on selvästi yleisin miesten syöpä. Myös naisten urologisia syöpäsairauksia, kuten virtsarakon ja munuaisen syöpiä, on paljon.

Urologisten syöpien hoitotulokset ovat tasaisesti parantuneet sekä kirurgian että onkologisten hoitojen kehittyessä, mutta samalla hoito muuttuu haastavammaksi, joten tutkimusta tarvitaan edelleen hoidon laadun parantamiseksi. Suomessa on noin 59 000 henkilöä, jotka ovat parantuneet urologisesta syövästä tai sairastavat sitä edelleen. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota myös pitkäaikaisselviytymiseen ja elämän laatuun hoitojen jälkeen.

Tyksissä työskentelee kahdeksan urologian erikoislääkäriä ja kaksi urologiaan erikoistuvaa lääkäriä. Tyks vastaa Varsinais-Suomen alueen vaativasta urologisesta erikoissairaanhoidosta ja länsirannikon erityisvastuualueesta yhdessä Satakunnan ja Vaasan keskussairaaloiden kanssa.

 


Tiedotteen laatija: lääketieteen toimittaja ja tiedetiedottaja Tuula Vainikainen, joka avustaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä tutkimusta koskevassa viestinnässä. Hänet tavoittaa sähköpostilla osoitteesta etunimi.sukunimi (at) saunalahti.fi ja puhelimella numerosta 045 671 9558.