Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 16.4.2014 16.45

HPV-rokotukset alkavat marraskuussa 2013 (julk.06.09.2013)

Avainsanat:

Julkaistu 06.09.2013

HPV-rokote on lisätty kansalliseen rokotusohjelmaan syksystä 2013 ja ensimmäiset rokotukset annetaan marraskuussa kouluterveydenhuollossa. Tyksin naistenklinikka järjesti 6.9.2013 aiheesta alueellisen koulutuspäivän rokotusohjelmaan osallistuville ammattilaisille.

Tyksissä ja Turun yliopistossa on tutkittu HPV-viruksen käyttäytymistä jo parinkymmenen vuoden ajan ns. HuPa-projektissa, jota johtavat professori Seija Grenman Tyksin naistenklinikalta ja professori Stina Syrjänen Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Miksi rokotusta tarvitaan: HPV-infektio kohdunkaulan syövän taustalla

Ihmisen papilloomavirus (HPV) -infektio on kohdunkaulan syövän keskeisin ja tärkein taustatekijä. HPV-tyyppejä on löydetty yli 80, ja osalla niistä on todettu olevan yhteys kohdunkaulan syöpään ja sen esiasteisiin. Ihmisen papilloomavirus löydetään HPV-testillä.

Syövän esiasteiden kehittymiseen ja syövän riskiin vaikuttavat HPV-infektion ohella myös yhdyntöjen varhainen alkamisikä ja partnereiden runsaus. Myös tupakointi, immuunipuolustusta heikentävä lääkitys, HIV-infektio ja muut gynekologiset infektiot, kuten klamydia, lisäävät syöpäriskiä.

Valtaosa HPV-infektioista paranee itsestään, viimeistään parissa vuodessa. Yli puolet gynekologisessa irtosolunäytteessä todetuista HPV:hen viittaavista muutoksista palautuu normaaliksi ilman hoitoa. Pitkittynyt HPV-infektio lisää esiastemuutosten kehittymisen riskiä.

Voidaanko syöpää ehkäistä rokottamalla?

HPV-rokotuksella voidaan ehkäistä tiettyjen papilloomavirusten aiheuttamia sairauksia. Nykyisin käytössä olevat rokotteet eivät paranna solu- tai kudosmuutoksia eivätkä suojaa merkittävästi jo tartunnan saaneita. Niiden käyttö ei myöskään poista tarvetta osallistua ns. Papa-kokeisiin, joilla seulotaan kohdunkaulan syövän esiasteita.

Käytössä on tällä hetkellä kaksi rokotetta. Molempien rokotteiden vaikutus kohdistuu HPV-tyyppejä 16 ja 18 vastaan. Toisen rokotteen vaikutus kohdistuu lisäksi pienen riskin virustyyppejä 6 ja 11 vastaan. Tämä rokote suojaa kohdunkaulan solumuutosten lisäksi kondyloomilta. HPV-tyypit 16 ja 18 aiheuttavat noin 70 prosenttia kohdunkaulan syövistä.

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset aloitetaan Suomessa kouluterveydenhuollossa marraskuussa 2013. Rokote annetaan 11–12-vuotiaille tytöille. Ensimmäisenä rokotusohjelmakautena rokote annetaan myös 13–15-vuotiaille tytöille. Jatkossakin ne, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan HPV-rokotetta osana maksutonta ohjelmaa, voivat ostaa rokotteen reseptillä apteekista.

Rokotussarja koostuu kolmesta pistoksesta. Toinen rokotuskerta on 1–2 kuukautta ensimmäisestä rokotuksesta ja kolmas kuuden kuukauden kuluttua. Rokotteen suojavaikutus näyttää jatkuvan hyvänä ainakin seitsemän vuotta. Mahdollisen syövän ja sen esiasteiden kehittymisen estämiseksi tulisi rokotus antaa hyvissä ajoin ennen HPV:lle altistumista eli ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokotteen voi kuitenkin antaa, vaikka henkilö olisi jo aloittanut sukupuolielämän. Rokotetutkimuksissa ei ole todettu vakavia haittavaikutuksia. Rokottamisen lopulliset hyödyt nähdään vasta 20–30 vuoden kuluttua rokotettujen tullessa kohdunkaulan syövän ilmenemisikään.

HuPa-projekti (Human Papilloma Virus) on käynnistynyt vuonna 1998. Tutkimusprojektissa selvitetään HPV-infektion tartuntatapoja, infektion luonnollista kulkua sekä HPV:n aiheuttamaa immunologista vastetta sekä genitaali- että suun alueen HPV-infektioissa. Tähän mennessä sen piiristä on valmistunut kolme väitöskirjaa (Marjut Rintala, Marja Sarkola ja Karoliina Louvanto). Projekti on saanut rahoitusta mm. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin erityisvaltionosuusvaroista (ns. EVO-rahoitus).

Koulutuspäivän luennoitsijoista Tyksin Naistenklinikalla työskentelevät LT Marjut Rintala ja LL Katja Kero, joka väittelee ensi keväänä, ovat kliinisen työnsä ohessa HuPa-projektin tutkijoita. Dosentti Virpi Rantanen on kohdunkaulan solu- ja kudosmuutoksia käsittelevän Käypä hoito -suositustyöryhmän jäsen.


Tiedotteen laatija, lääketieteen toimittaja ja tiedetiedottaja Tuula Vainikainen avustaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä tutkimusta koskevassa viestinnässä. Hänet tavoittaa sähköpostilla osoitteesta tuula.vainikainen (at) saunalahti.fi ja puhelimella numerosta 045 671 9558.